Header Ads

Niat Puasa Ramadhan Dan Doa Buka Puasa Dalam Rumi

Lafaz niat puasa
Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab, memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2014 
Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:

“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Waktu Berniat
Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.

Doa berbuka puasa
Niat Puasa Ramadhan Dan Doa Berbuka Puasa 2014

Lafaz Doa Selepas Berbuka Puasa
Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2014
Doa Selepas Berbuka Puasa


Read more: http://rossacalla.blogspot.com/2014/06/niat-puasa-ramadhan-dan-doa-buka-puasa-2014.html#ixzz35vPZZeby 
Follow us: @rossacalla on Twitter | PerlingPutih on Facebook

No comments